Carti la reduceri @Facebook

Reduceri la carti online! Cele mai noi si frumoase carti de citit online si cu reduceri bune! Carti online ieftine.

Cauta o carte la reduceri


... sau descopera sutele de recenzii la carti oferite de blogul Reduceri la carti. In biblioteca online gasiti o sumedenie de articole despre carti pentru copii, carti de dezvoltare personala, beletristica si multe alte carti. Spor la citit!

vineri, 19 mai 2017

Edda – Poveşti din mitologia nordică scrisa de Snorri Sturluson


Edda – Poveşti din mitologia nordică scrisa de Snorri Sturluson

Prima parte se concentrează asupra mitologiei nordice şi este o excelentă introducere în cosmogonia nordică şi o ocazie de a afla cele mai cunoscute povestiri despre zei nordici importanţi (Odin, Thor etc).

Edda reprezinta o excelenta introducere in lumea vechilor zei nordici, la fel de fascinanta si de bogata precum universul mitologic grecesc sau egiptean. Acest text contine atat cosmogonia din perspectiva popoarelor nordice, cat si cele mai cunoscute istorisiri despre Odin, Thor, Loki si ceilalti zei. Spectaculosul, aventura, crearea si distrugerea lumii zeiesti se impletesc aici intr-un text expresiv si dinamic, patruns pe alocuri de umor, dar si de o complexitate surprinzatoare.

Cel Înalt zise: „El trăieşte în toţi vecii şi cârmuieşte întreaga împărăţie şi porunceşte tuturor lucrurilor, mari şi mici”. Atunci spuse Cel La Fel de Înalt: „El a făurit cerul şi pământul şi văzduhul şi toate ale lor”. Al Treilea spuse: „Dar cel mai măreţ lucru este că l-a făcut pe om şi i-a dat acel duh căruia îi este dat să trăiască şi să nu piară niciodată, chiar de-ar fi ca trupul să putrezească şi să se facă ţărână sau să ardă şi să se facă cenuşă.”. Iar toţi oamenii care sunt drepţi în faptele lor vor trăi şi vor fi împreună cu el în acel loc ce se cheamă Gimle, pe când oamenii răi ajung în Iad, şi de acolo în Iadul Ceţos, ce se găseşte cel mai jos, în a noua dintre lumi.” (pp. 44-45).

Mitologia nordica, asa cum o cunoastem astazi, este cuprinsa si ea aproape exclusiv in paginile acestor manuscrise. Dintre toate textele medievale islandeze, cel care contribuie decisiv la cunoasterea ei este Edda lui Snorri Sturluson (1179-1241). Autorul este un aristocrat carturar din prima jumatate a secolului al XIII-lea, chiar o figura politica de prim rang in Islanda vremii sale, precum si la curtea regilor norvegieni. Exista mai multe lucrari care au iesit probabil de sub pana sa, in special cu caracter istoriografic, dar Edda este cu siguranta opera sa fundamentala.

„Dacă Nornele cârmuiesc într-adevăr soarta oamenilor, atunci o fac foarte felurit, căci unii au o viaţă bună şi îndestulată, dar alţii au parte de puţină bogăţie sau laudă, unii au vieţi lungi, alţii scurte. Nornele bune şi de neam ales plămădesc vieţi bune, dar când oamenii au o soartă de nimic e din cauza Nornelor rele.” (p. 66)

Discursul despre poezie este un tratat despre regulile în care se construieşte metafora în poezia skaldică – cu unele trimiteri mitologice necesare pentru a înţelege sensul unor noţiuni/lucruri prezentate, în timp ce Catalogul prozodic este un poem lung care îşi propune să fie un ghid de metrică oferind exemple concrete.

„Edda – Poveşti din mitologia nordică” se constituie într-o lectură foarte interesantă. Se citeşte uşor, iar informaţiile suplimentare oferite ajută la înţelegerea tuturor noţiunilor prezentate. Cartea devine aşadar o minunată poartă către mitologia nordică.

Este interesant de remarcat ca tema acestei lucrari nu este propriu-zis mitologia, ci poezia, Snorri concepand-o ca pe un tratat complet de poetica autohtona. Intr-adevar, poezia nordica traditionala dateaza de dinaintea sosirii crestinismului si poseda o bogata zestre de vocabular poetic si reguli prozodice complicate. Aceasta traditie poetica fiind amenintata cu disparitia in fata noilor mode literare de sorginte europeana, Snorri isi propune in Edda s-o consemneze pentru posteritate si mai ales pentru viitoarele generatii de poeti, dorind sa incurajeze transmiterea acestui adevarat mestesug traditional.

Veţi descoperi asemănări uimitoare cu alte cosmogonii, inclusiv elemente asemănătoare cu cele incluse în Biblie, existând însă, evident, și importante deosebiri.


libris.ro



Aboneaza-te si primeste pe email cele mai noi carti aparute in magazinele online
primind cele mai mari reduceri la carti. Descopera cele mai frumoase carti de citit online direct in casuta de email.