Carti la reduceri @Facebook

Reduceri la carti online! Cele mai noi si frumoase carti de citit online si cu reduceri bune! Carti online ieftine.

Cauta o carte la reduceri


... sau descopera sutele de recenzii la carti oferite de blogul Reduceri la carti. In biblioteca online gasiti o sumedenie de articole despre carti pentru copii, carti de dezvoltare personala, beletristica si multe alte carti. Spor la citit!

joi, 9 februarie 2017

E greu să fii zeu scrisa de Arkadi Strugațki și Boris Strugațki


E greu să fii zeu scrisa de Arkadi Strugațki și Boris Strugațki

Se poate să existe un roman SF fără multă tehnologie? Arkadi și Boris Strugațki demonstrează că acest lucru este posibil. Romanul „E greu să fii zeu are o acțiune plasată în viitor, însă într-o societate medievală, nedezvoltată din punct de vedere tehnologic. Așa că nu avem războaie, nave spațiale și aparate cu denumiri ciudate pe care să ni le închipuim. Dar aceasta nu înseamnă că romanul nu este interesant. Dimpotrivă.

Începutul romanului ne prezintă trei prieteni și o călătorie a lor. Apoi urmează o parte în care Don Rumata (personaj pe care, inițial, cititorii nu îl cunosc, dar despre care își dau seama că știu câte ceva, fiind unul dintre cei trei din partea de început a cărții) este trimis ca observator pe o planetă.

Cunoașterea este… periculoasă. Oamenilor le este teamă de cărți și de știință. Obiceiurile din societatea prezentată de autori sunt cele medievale – cu dueluri, cu vicleșuguri și multă incertitudine.

“Ce de mai născocesc… i-auzi. Cică lumea e rotundă! După mine să fie şi pătrată, dar nu tulbura minţile!… De la carte, totul vine de la carte, fraţilor! Cică fericirea nu e-n bani, calicu’ cică-i şi el om, ce să spun – ba mai mult, poezioare insultătoare, ş-apoi, hop, răscoala…”. “La ţeapă cu toţi ăştia, fraţilor!… Ştii ce-aş face? Aş întreba direct; ştii carte? În ţeapă cu tine! Scrii poezioare? În ţeapă! Ştii tăbliţe? În ţeapă, ştii prea multe!…”

Aici trebuie să rămână nedescoperit. Așa că trebuie să se comporte precum membrii societății – să fie bădăran, să participe la dueluri, să bea. Cititorii vor recunoaște ușor lupta interioară a personajului principal – neavând voie să intervină în societatea pe care o studiază, trebuind să se integreze și ajungând să își asume personajul – Don Rumata – și stilul de viață al acestuia.

“Dar ce este răul? Fiecare este liber să-l înţeleagă în felul lui. Pentru noi, oamenii de ştiinţă, răul constă în ignoranţă, în timp ce Biserica te învaţă că ignoranţa este un lucru bun, iar răul stă tocmai în cunoaştere. Pentru un agricultor răul constă în secetă şi impozite, în timp ce pentru un negustor de grâu seceta este un lucru excelent. Pentru sclavi răul este un stăpân hain şi beţiv, iar pentru meşteşugar el ia înfăţişarea unui cămătar zgârcit.”

Nu vă dezvălui mai mult din ce se întâmplă în roman. O să adaug doar că lumea zugrăvită de cei doi autori ruși este una gri, în perfectă armonie cu subiectul și cu societatea imaginată. De asemenea, o să întrezăriți anumite paralele cu societatea noastră și cu anumite regimuri (romanul a apărut în 1964). ” E greu să fii zeu” este un roman SF interesant, cuceritor, bine scris, iar lumea prezentată de autori, deși imaginată pe o altă planetă, devine prilej de meditare asupra condițiilor de pe Pământ, a obiceiurilor din anumite perioade și din anumite țări.


libris.roAboneaza-te si primeste pe email cele mai noi carti aparute in magazinele online
primind cele mai mari reduceri la carti. Descopera cele mai frumoase carti de citit online direct in casuta de email.