Carti la reduceri @Facebook

Reduceri la carti online! Cele mai noi si frumoase carti de citit online si cu reduceri bune! Carti online ieftine.

Cauta o carte la reduceri


... sau descopera sutele de recenzii la carti oferite de blogul Reduceri la carti. In biblioteca online gasiti o sumedenie de articole despre carti pentru copii, carti de dezvoltare personala, beletristica si multe alte carti. Spor la citit!

vineri, 21 iunie 2019

Anul acesta, în 28 iunie, se împlinesc 100 de ani de la nașterea scriitorului Ion Dezideriu Sîrbu



I.D.Sîrbu, după cum el însuși declara, a fost primul student la filozofie care provenea dintr-o colonie de mineri, cu o tradiție muncitorească foarte veche.

Lucian Blaga i-a fost profesor și mentor. Ulterior I. D. Sîrbu îi va deveni asistent la catedră profesorului Liviu Rusu.

La 28 de ani a fost cel mai tânăr conferențiar universitar din țară. Este însă scos din Universitate, epurat de noua orânduire, care îl consideră un filozof cu idei reacționare.

Motivul real se pare a fost refuzul unui denunț împotriva mentorului său, marele poet și filozof Lucian Blaga, care în acel moment îi conducea teza de doctorat.

În urma unui articol critic referitor la o piesă comunistă și datorită unei presupuse colaborări cu „reacționarii” în perioada Revolutiei anticomuniste din Budapesta, în 1956, a fost arestat și condamnat, mai întâi la un an, apoi pedeapsa i-a crescut la șapte ani.

După eliberarea din închisoare lucrează câteva luni în mină, după care, din 1964, i se stabilește domiciliul obligatoriu la Craiova, unde reușește să se angajeze la Teatrul Național ca secretar literar. Rămâne sub supravegherea Securității locale si centrale.

Dupa 1989 cărțile sale au provocat o adevărată emoție în rândul intelectualilor români și au constituit exemple de autentică literatura de sertar.


libris.ro



Aboneaza-te si primeste pe email cele mai noi carti aparute in magazinele online
primind cele mai mari reduceri la carti. Descopera cele mai frumoase carti de citit online direct in casuta de email.