Carti la reduceri @Facebook

Reduceri la carti online! Cele mai noi si frumoase carti de citit online si cu reduceri bune! Carti online ieftine.

Cauta o carte la reduceri


... sau descopera sutele de recenzii la carti oferite de blogul Reduceri la carti. In biblioteca online gasiti o sumedenie de articole despre carti pentru copii, carti de dezvoltare personala, beletristica si multe alte carti. Spor la citit!

luni, 14 noiembrie 2016

Capitalul in secolul XXI


Capitalul in secolul XXI - Thomas Piketty


Ce e adevar si ce e fals atunci cand vine vorba despre bani? Cum a evoluat de-a lungul timpului capitalul? Dar veniturile? Cine detine astazi capitalul?

Banii ne influenteaza viata – fie ca avem foarte multi, fie ca ducem lipsa. Banii sunt cei care guverneaza din umbra se spune – cei cu bani dicteaza.

Thomas Piketty si-a petrecut cincisprezece ani (1998-2013) studiind dinamica istorica a veniturilor si patrimoniilor – de-a lungul a trei secole. Rezultatele acestor cercetari precum si recomandarea autorului sunt incluse in volumul “Capitalul in secolul XXI”, o carte de 1000 de pagini dedicate banilor.

Nu este un volum cu un limbaj accesibil doar economistilor, desi titlul ar putea sugera acest lucru. Dimpotriva, inca de la inceput autorul subliniaza faptul ca problema avutiilor nu trebuie lasata doar in seama economistilor, a sociologilor, istoricilor, ea fiind de interes pentru oricine.

Avem de-a face asadar cu o carte care analizeaza modul in care au evoluat veniturile si bogatia (capitalul) de la Revolutia Industriala si pana astazi. Sunt urmarite inegalitatile intalnite – si sunt analizate si cele doua preconceptii pe care le au cei mai multi oameni in ziua de astazi: cresterea sperantei de viata ar duce la inlocuirea “razboiului claselor” cu “razboiul varstelor” si “cresterea capitalului uman” care va adauga si el inegalitati – “mersul inainte catre rationalitatea tehnicista va duce automat la triumful capitalului uman asupra capitalului financiar si imobiliar, al cadrelor merituoase asupra actionarilor burtosi, al competentei asupra nepotismului.” (p 49). Daca sunt reale aceste idei va lasam sa aflati.

Lucrarea se bazeaza pe surse diferite cu privire la venituri si la patrimonii. Sursele sunt amintite la inceput – precizandu-se ca s-a incercat folosirea acelorasi surse pentru toate tarile.

Capitalul la care face referire Piketty este alcatuit din totalitatea actiunilor, banilor si bunurilor imobiliare detinute de oameni si este distribuit intr-un mod mult mai inegal decat venitul.

Autorul arata faptul ca in zilele noastre capitalul incepe sa isi recapete suprematia (similar cu perioada antebelica) – o sa vedeti de altfel si de ce spune Piketty ca bogatia creste mai repede decat rata de crestere a economiei si care este impactul acestui fapt.

Lucrarea contine si o solutie pentru ca acest capital sa nu mai fie concentrat in mainile a catorva oameni. Solutia insa, recunoaste chiar Piketty, este una utopica - statele cu siguranta nu se vor grabi sa o puna in aplicare. Ar fi vorba despre o impozitare progresiva, dar se sugereaza faptul ca in esenta scopul final ar fi de a-i determina pe cei care au cel mai mult capital acum sa investeasca in zone cu risc mai mare.

Nu vrem sa va dezvaluim toate detaliile si punctele importante din lucrarea lui Piketty asa ca va recomandam sa cititi cartea sa: o interesanta analiza asupra venitului si capitalului de-a lungul timpului, in diverse parti ale lumii – cele mai importante economii mondiale –, o abordare a celor mai vehiculate tendinte de acum cu privire la bani si capital, solutia propusa si cateva consecinte/evolutii in viitor. Un volum complex, accesibil, interesant.

Cartea este Capitalul in secolul XXI - Thomas Piketty disponibila la Libris
libris.ro



Aboneaza-te si primeste pe email cele mai noi carti aparute in magazinele online
primind cele mai mari reduceri la carti. Descopera cele mai frumoase carti de citit online direct in casuta de email.