Carti la reduceri @Facebook

Reduceri la carti online! Cele mai noi si frumoase carti de citit online si cu reduceri bune! Carti online ieftine.

Cauta o carte la reduceri


... sau descopera sutele de recenzii la carti oferite de blogul Reduceri la carti. In biblioteca online gasiti o sumedenie de articole despre carti pentru copii, carti de dezvoltare personala, beletristica si multe alte carti. Spor la citit!

luni, 19 noiembrie 2018

Istoria critica a literaturii romane, scrisa de Nicolae Manolescu


Istoria critica a literaturii romane, scrisa de Nicolae Manolescu

"La ce sunt bune cartile? Imi vine sa raspund: la totul si la nimic. Poti trai foarte bine fara sa citesti. Milioane de oameni n-au deschis niciodata o carte.

A vrea sa le explici ce pierd e totuna cu a explica unui surd frumusetea muzicii lui Mozart. In ce ma priveste, ma numar printre cei care nu pot trai fara carti. Sunt un vicios al lecturii. Am nevoie sa citesc asa cum am nevoie sa mananc si sa beau.

Hrana pe care mi-o ofera lectura imi este la fel de indispensabila ca si aceea materiala. Resimt fiecare zi fara o carte ca pe o zi pierduta." Nicolae Manolescu

Nicolae Manolescu, autorul volumului "Istoria critica a literaturii romane. 5 secole de literatura", la care a lucrat timp de 25 de ani, a declarat ca pentru realizarea acestuia s-a revizuit pe el insusi, fara a avea pretentia de a revizui literatura romana.

In acelasi timp, Manolescu spune ca scriitorii din literatura romana sunt cititi diferit, in functie de contextul istoric si social. "Acelasi scriitor nu este acelasi pentru doua generatii diferite."

"Toate istoriile literare viseaza sa fie pure prin definitie si sunt impure prin natura. Exista destule impuritati si in cea de fata. Nu le-am eliminat fiindca nu am vrut sa scriu o opera perfecta (din acest punct de vedere) si stearpa, ci una vie si chiar contradictorie, in masura in care nu exprima un autor abstract, intemporal, ci pe mine cel de acum si de aici, cu lecturile, competenta, temperamentul, gustul si capriciile mele.

Si pentru ca nota de relativitate implicata in aceasta recunoastere sa nu conduca la iluzii desarte, va trebui poate (oricat de lipsit de modestie as parea) sa reiau recomandarea facuta de un celebru filosof in pragul uneia din operele sale: cartea mea va fi inteleasa cu atat mai bine cu cat cel care o va citi va fi reflectat el insusi la operele comentate in ea . Nu ofer un manual destinat instruirii ,ci, cel mult, o incercare menita sa placa celor instruiti."

"Am scris aceasta carte cu foarte mare placere si m-as bucura daca cititorul o va citi cu aceeasi placere. Sper ca am scris o carte care este menita sa va aduca bucurie. Vreau sa fie o carte vie", a concluzionat Nicolae Manolescu.

Nu ofer un manual destinat instruirii,ci,cel mult,o incercare menita sa placa celor instruiti.Daca,pe de alta parte,e adevarat,si cat de frumos spus de catre Calinescu in finalul prefetei la Istoria lui,ca literatura ''poate sluji drept cea mai clara harta a poporului roman'',nu ma consider,in ce ma priveste,decat unul dintre zecile de cartografi,silitor si modest benedictin al ideii ca fiecare se cuvine judecat dupa ce a realizat,oricat de mare ar fi departarea la care se afla harta lui de harta ideala pe care,in naivitatea lor,iubitorii de literatura o cred posibila.


Cartea Istoria critica a literaturii romane, scrisa de Nicolae Manolescu este la reduceri e Librabria Libris

libris.roAboneaza-te si primeste pe email cele mai noi carti aparute in magazinele online
primind cele mai mari reduceri la carti. Descopera cele mai frumoase carti de citit online direct in casuta de email.