Carti la reduceri @Facebook

Reduceri la carti online! Cele mai noi si frumoase carti de citit online si cu reduceri bune! Carti online ieftine.

Cauta o carte la reduceri


... sau descopera sutele de recenzii la carti oferite de blogul Reduceri la carti. In biblioteca online gasiti o sumedenie de articole despre carti pentru copii, carti de dezvoltare personala, beletristica si multe alte carti. Spor la citit!

luni, 14 noiembrie 2016

Limba de lemn in presa


Limba de lemn in presa


Cartea de fata reprezinta pentru mine nu numai un demers stiintific, ci si unul afectiv. In mai 1977, publicasem, in revista Viata studenteasca, articolul Cum vorbim in sedinte (repede preluat si de Echinox, o luna mai tarziu, ambele reviste fiind renumite pentru spiritul lor de fronda fata de regimul comunist). Nu stiam atunci de existenta conceptului „limbii de lemn”, a carei manifestare o sesizasem mai ales in limbajul activistilor de partid. Cred ca acel articol a fost primul din spatiul cultural romanesc, care a atras atentia asupra fenomenului lingvistic ca atare. Cel dintai studiu despre „limba romana de lemn” a fost scris in 1991, de Tatiana Slama-Cazacu.

Despre limba de lemn se vorbeste, mai sistematic, incepand cu ultimele doua decenii ale secolului trecut, iar in spatiul cultural romanesc doar dupa evenimentele din 1989. Fenomenul ca atare a fost insa anticipat de George Orwell, in faimosul sau roman, O mie noua sute optzeci si patru, aparut inca in 1949." (pp. 8-9)


Ilie Rad a reusit sa grupeze in lucrarea coordonata de domnia sa o seama de materiale deosebit de interesante despre limba de lemn, toate structurate pe cateva mari categorii: I texte fundamentale, II Limba de lemn - diversitati conceptuale, III Limba de lemn - ieri, IV Limba de lemn - azi. Veti regasi limba de lemn in timpul lui Carol al II-lea, veti citi despre "Limba de lemn" - de la Ceausescu la Ion Iliescu, despre cea de la zodiac sau din mesajele funerare de la mica publicitate. Si acestea sunt doar cateva dintre capitolele lucrarii, pentru ca da, limba de lemn este intalnita in foarte multe zone.

La un interval de 32 de ani (octombrie 2009), am avut sansa organizarii unui simpozion national, cu participare internationala, dedicat limbii de lemn in presa – ieri si azi. Au participat la acest simpozion unii dintre cei mai importanti lingvisti romani ai momentului (D. Irimia, Tatiana Slama-Cazacu, Rodica Zafiu, Ioana Vintila-Radulescu, Adriana Stoichitoiu-Ichim, Nicolae Felecan, Ionel Funeriu), scriitori si jurnalisti cunoscuti (Lavinia Betea, Nicolae Melinescu, Doina Rusti, Gabriela Rusu-Pasarin, Mariana Cernicova, Dan Alexandrescu), critici si istorici literari (Mihaela Albu, Mircea Popa, Ilie Rad), cadre didactice sau cercetatori (Daiana si Oliviu Felecan, Doina Rad, Nicoleta Mihai), precum si profesorul spaniol Luis Veres.

Fiecare capitol in parte contine analize deosebit de interesante ce ofera o perspectiva finala asupra limbii de lemn din tara noastra de-a lungul vremii. Veti regasi desigur si multe expresii pe care le intalnim in zilele noastre - si poate va veti amuza, poate... nu.

Lucrarilor semnate de acesti autori li se adauga ancheta realizata de Consiliul National al Audiovizualului, cu tema De la limba de lemn la limba de prompter, la care au raspuns nume importante ale sferei publice romanesti (Ioana Avadani, Ana Blandiana, Daniela Zeca-Buzura, Marina Constantinescu, Mircea Diaconu, Serban Iliescu, Dan Horia Mazilu, Dan C. Mihailescu, Ioan Panzaru, Andrei Plesu, Valeria Gutu Romalo, Romulus Rusan, Marius Sala, Constantin Balaceanu Stolnici, Cristian Tabara si Rodica Zafiu).

Limba de lemn in presa - Ilie Rad, disponibila pe Libris sau pe Elefant
libris.roAboneaza-te si primeste pe email cele mai noi carti aparute in magazinele online
primind cele mai mari reduceri la carti. Descopera cele mai frumoase carti de citit online direct in casuta de email.