Carti la reduceri @Facebook

Reduceri la carti online! Cele mai noi si frumoase carti de citit online si cu reduceri bune! Carti online ieftine.

Cauta o carte la reduceri


... sau descopera sutele de recenzii la carti oferite de blogul Reduceri la carti. In biblioteca online gasiti o sumedenie de articole despre carti pentru copii, carti de dezvoltare personala, beletristica si multe alte carti. Spor la citit!

marți, 27 decembrie 2016

Povestea slujitoarei - Margaret Atwood


Povestea slujitoarei - Margaret Atwood

Povestea slujitoarei” ne invita in viitor in America. De fapt, nu mai este America, intrucat guvernarea a fost rasturnata si inlocuita cu un regim tehnocratic crestin extrem de strict, iar numele tarii a fost schimbat.

Noul regim a impus restrictii majore, in special femeilor. Acestea nu mai au aproape nicio libertate: nu au voie sa citeasca, sa vorbeasca liber, sa faca diverse activitati pentru a se relaxa.

Totul este impus. Hainele spun dintr-o data carei categorii ii apartine o femeie: Martele (bucataresele) purtau verde, Sotiile purtau albastru, Cameristele rosu. Fiecare femeie are rolul sau clar definit. Ele sunt utere umblatoare ori au grija de gospodarie.

Insa nu mai au identitate (numele eroinei este Offred – “a lui Fred”), sunt silite sa lase in urma viata lor obisnuita (familia pe care o aveau inainte) si sunt “folosite” pentru un scop anume. Exista si Matusile – un soi de supraveghetori, cele care se asigurau ca regulile sunt puse in practica intocmai.

“Invataseram cum sa vorbim in soapta fara sa scoatem aproape niciun sunet. In semiintuneric, atunci cand Matusile nu se uitau, ne puteam intinde bratele, atingandu-ne mainile in spatial care ne despartea. Invataseram sa citim pe buze, intoarse pe-o parte, cu capetele lipite de pat, privindu-ne gurile

Povestea nu este atat despre revolta, cat despre supravietuire. Drama unei cameriste (Offred) este redata din perspectiva ei. Noile reguli si limitari trebuie acceptate – insa franturi din viata anterioara ii revin constant in minte.

Regimul imaginat de Atwood este unul care a fost impus cu forta. In afara de religia „suprema” nimic nu este acceptat, astfel ca reprezentantii altor religii, homosexualii, evreii, persoanele de culoare au fost eliminati.

Ce-ai face intr-o lume in care, dintr-o data, lucruri firesti (care tin de libertatea ta) iti sunt interzise? Cum ai supravietui fara carti, fara internet, fara posibilitatea unei discutii libere, fara interactiuni cu cine doresti, fara a putea face ce doresti pentru a te relaxa, ci avand activitati de relaxare impuse?

Ce-ai face intr-o lume in care toate actiunile iti sunt urmarite? Ce-ai face daca ai avea un singur rol de indeplinit sau daca, si mai rau, ai fi clasificat ca fiind cineva care trebuie eliminat?

„“Povestea slujitoarei”” este o poveste menita a pune pe ganduri, a aduce in discutie teme interesante si a le duce, poate, chiar la extrem. Ideea aminteste, putin, de „1984”, insa duce totul mult mai departe si ofera o perspectiva inedita asupra vietii femeilor intr-o societate tehnocrata, masculina.

Cartea “Povestea slujitoarei - Margaret Atwood” este disponibila si pe Libris.
libris.ro



Aboneaza-te si primeste pe email cele mai noi carti aparute in magazinele online
primind cele mai mari reduceri la carti. Descopera cele mai frumoase carti de citit online direct in casuta de email.