Carti la reduceri @Facebook

Reduceri la carti online! Cele mai noi si frumoase carti de citit online si cu reduceri bune! Carti online ieftine.

Cauta o carte la reduceri


... sau descopera sutele de recenzii la carti oferite de blogul Reduceri la carti. In biblioteca online gasiti o sumedenie de articole despre carti pentru copii, carti de dezvoltare personala, beletristica si multe alte carti. Spor la citit!

marți, 20 februarie 2018

Cei învinși - De ce nu s-a putut încheia Primul Război Mondial, 1917-1923 scrisa de Robert Gerwarth


Cei învinși - De ce nu s-a putut încheia Primul Război Mondial, 1917-1923 scrisa de Robert Gerwarth

Robert Gerwarth își invită cititorii să descopere o altă perspectivă asupra Primului Război Mondial. 

Astfel, se pune accent pe faptul că violențele nu s-au terminat în 1918 ci, dimpotrivă, ele au continuat şi s-au intensificat în Europa.

Autorul, profesor de istorie modernă la University College din Dublin și director al Centrului pentru Studii de Război de la aceeași universitate, s-a documentat temeinic, lucru vizibil în numeroasele trimiteri bibliografice incluse în carte pentru cei interesaţi să meargă şi mai departe cu analiza propusă de el.


„Subiectul acestei cărți este tranziția violentă a Europei de la un război mondial la o „pace” turbulentă. (…) ea urmărește să reconstruiască experiențele oamenilor care au trăit în țările care s-au situat în tabăra celor învinși, în Marele Război: în imperiile Habsburgilor, Romanovilor, Hohenzollernilor și otomanilor (și în statele lor succesoare), precum și în Bulgaria. Totuși, orice istorie a celor învinși trebuie să includă și Grecia și Italia. Deși s-au numărat printre învingători, în toamna lui 1918, ambele au intrat rapid în declin.” (pp. 20-21)

Pentru aliatii occidentali, 11 noiembrie 1918 a fost mereu o data solemna – finalul luptelor care au distrus o generatie, dar si o razbunare a unui sacrificiu teribil, venita odata cu prabusirea inamicilor lor principali: Imperiul German, Austro-Ungaria si Imperiul Otoman.

Dar, pentru mare parte din restul Europei, aceasta zi nu a avut nici o insemnatate, o serie continua, de cosmar, de conflicte inghitind tara dupa tara. In aceasta carte extrem de originala, Robert Gerwarth ne cere sa ne gandim din nou la adevarata mostenire a Primului Razboi Mondial. In general, nu luptele de pe frontul de vest s-au dovedit a fi atat de daunatoare pentru viitorul Europei, cat urmarile lor devastatoare, tarile din ambele tabere ale conflictului fiind distruse suplimentar de revolutii, pogromuri, expulzari in masa si de alte confruntari militare.

Daca razboiul insusi fusese, in majoritatea locurilor, doar o lupta intre soldatii sprijiniti de stat, aceste noi conflicte au fost, in principal, despre civili si forte paramilitare, milioane de oameni murind in Europa Centrala, de Est si de Sud-Est, inainte ca URSS-ul si mai multe state mici, nou formate, sa apara pe harta. Peste tot oamenii se hraneau cu razbunare, vietile lor erau afectate de un simt criminal al dreptatii, cautand sa plateasca polite dusmanilor reali sau imaginari.

Peste numai un deceniu, aparitia celui de-al Treilea Reich si a altor state totalitare le-a oferit ocazia pe care o cautau de atata vreme. Robert Gerwarth este profesor de istorie moderna la University College din Dublin si director al Centrului pentru Studii de Razboi de la aceeasi universitate. Este autorul cartii The Bismarck Myth si al unei biografii a lui Reinhard Heydrich.

„Cei învinşi” este o carte în trei părţi – Înfrângerea, Revoluţie şi contrarevoluţie şi Prăbuşirea imperiilor. Cartea este deosebit de interesantă pentru cei pasionaţi de istorie, de Primul Război Mondial şi de impactul acestuia asupra marilor imperii şi, implicit, a statelor care au apărut odată cu prăbuşirea acestora. Volumul este accesibil deopotrivă specialiştilor şi cititorilor obişnuiţi, iar datele incluse nu îngreunează deloc lectura.

„Povestea Europei între 1917 și 1923 este crucială pentru înțelegerea ciclurilor de violență care au caracterizat continentul în secolul XX.” (p. 32)

 Volumul conţine şi o seamă de fotografii inedite, alb-negru.

 A studiat si a predat in Statele Unite, Marea Britanie, Germania si Franta.



Cartea Cei învinși - De ce nu s-a putut încheia Primul Război Mondial, 1917-1923 scrisa de Robert Gerwarth
este disponibila la reduceri pe Litera, Carturesti cat si pe cea mai mare librarie online Libris

libris.ro



Aboneaza-te si primeste pe email cele mai noi carti aparute in magazinele online
primind cele mai mari reduceri la carti. Descopera cele mai frumoase carti de citit online direct in casuta de email.