Subiectul cartii „Cultura motocicletelor. Studii de sociologia moto-mobilitatii” este interesant si provocator (chiar daca, dupa cum veti afla din marturisirea autorului, unii colegi sociologi au privit tema cu superioritate) si s-a ivit deopotriva din pasiunea pentru motociclete a lui Gabriel Jderu, dar si dintr-o curiozitate sociologica a specialistului.
Gabriel Jderu este doctor in sociologie si profesor universitar la Departamentul de Sociologie, Universitatea din Bucuresti, iar „lucrarea de fata cuprinde trei studii despre moto-mobilitate realizate pe baza unei cercetari desfasurate in perioada 2009-2014.” (p. 9).
Autorul a avut de asemenea un grant de cercetare pe aceasta tema in perioada 2010-2012.
Primul capitol, intitulat „Vorbeam toti aceeasi limba, limba motocicletei. Context social si moto-mobilitate in Romania socialista” „include o abordare sociologica a motociclismului in regimul socialist, perioada in care motocicletele au avut o contributie importanta la democratizarea accesului la mobilitatea individuala a populatiei.” (p. 11).
Al doilea capitol, „De la „o carburatie, o compresie si-o scanteie”, la motocicleta „cutie neagra”: o analiza socio-tehnologica a moto-mobilitatii”, „este dedicat analizei felului in care transformarile legate de tehnologia motocicletelor au influentat relatia motociclistilor cu motocicletele si, implicit, legaturile sociale din cadrul moto-comunitatii.” (p. 12).
In sfarsit, ultimul capitol, „O motocicleta sub piele” - cum devine cineva motociclist: moto-mobilitate si identitate sociala, isi propune „o abordare sociologica a identitatii sociale de motociclist, cu intentia de a descrie si analiza transformarile prin care trece o persoana care intra in lumea sociala a motocicletelor.” (p. 13).
Autorul analizeaza informatii din surse variate, de la filme din diverse perioade si pana la date statistice, informatii din jurnale si interviuri cu numerosi motociclisti de varste variate.
De asemenea, dat fiind faptul ca Gabriel Jderu este pasionat de motociclete, in carte sunt incluse si o seama de intamplari personale relevante pentru subiect, care insa fac si mai accesibila si interesanta lectura, chiar si pentru cei care nu sunt pasionati de motociclete, dar sunt curiosi in privinta subiectului.
Cartea se constituie astfel intr-o lucrare interesanta prin prisma subiectului si la nivel de continut, o lectura de neratat pentru motociclisti si nu numai.
Cartea „Cultura motocicletelor. Studii de sociologia moto-mobilitatii” este disponibila pe Libris.